fbpx

Visst är det något visst med sekelskiftets inredning? Mjuka toner, värmen och det hemtrevliga. Så småningom här tänkte vi skriva ett lite längre inlägg om Arts and crafts som föregick sekelskiftesstilen men så länge kan vi väl bara njuta av lite ögongodis?

Om vi längtade efter julen igår, så längtar vi tydligen efter sommar och mårbackapelargoner idag 😅 Blomsterbänkar är toppen när man vill få in liv och grönt på ett annat ställe än vid fönstret. Det är också toppen om man har smala fönsterbänkar och inte får plats med de där riktigt maffiga krukorna som man kanske vill åt. En blomsterbänk löser problemet! De finns också i många olika stilar om man letar lite så fungerar också för dig som kanske dras mer åt det funktionalistiska eller industriella hållet.

Idag visar vi hur som helst exempel på en blomsterbänk som passar handen i handsken för dig som gillar sekelskiftesstilen och Carl Larsson-inspirerad inredning. Egentligen känns det lite fel att kalla inredningen för Carl Larsson. Carl var nämligen gift med Karin och både Carl och Karin var utbildade konstnärer. Vi kan väl gissa att Carl inte inredde hemmet i Sundborn helt själv? Kanske att vi alla ska börja kalla stilen Karin Larsson-stilen istället? (Stilen spreds dock genom Carls akvareller i boken “Ett hem” – rekommenderas varmt för den som är nyfiken och vill se mer).

Hur som helst så hittade vi superfina blomster bänkar hos Carlshaga, ett litet snickeri i Skaraborg om vi förstått det hela rätt. Till och med råvarumaterialets trä kommer från området där snickeriet ligger. Så mycket fint! Inte budgetsegmentet kanske, men å andra sidan möbler och inredning som håller stilen generation efter generation.  Titta gärna in hos Carlshaga och se själva vilket hantverk. Man ser kärleken i varje föremål.

Här syns Carslhagas Ellen, ett finsnickrat blombord med två våningar. Sidornas ribbor har den för jugend typiska, räfflade dekoren och modellen är tillverkad efter en gammal förlaga som man kunde hitta i hem i början av 1900-talet. Ellen är den möbel som Carlshagas grundare Eva Hermansson ritade först och som sedan dess satt tonen för sortimentet. Jättefint!

Piedestalen heter Elsa, har två våningar, med samma tidstypiska dekor. Ett smycke för varje rum! Piedestalen hade en given plats i hemmen runt sekelskiftet. I dag passar den in i de flesta hem och gör det lätt att inreda med fler växter. Särskilt i hem som saknar gamla tiders djupa nischer och fönsterbrädor. Blir så väldigt hemtrevligt tycker vi!

Vad hittade vi mer då? En perfekt knoppbräda som är inspirerad av Shaker rörelsen filosofi där ledorden var ärlighet, funktion och enkelhet. Allt man tillverkade hade ett syfte och man använde bara de bästa materialen – inget tillverkades i onödan.

Shakerlisten var ofta uppsatt i hela rummet hos Shakerrörelsen där man hängde upp i stort sett allt man ägde – till och med sina stolar. Om du vill se ett exempel så kan du kika här. Pinterest är som alltid en riktig toppenkälla när man söker visuell inspiration! Sök gärna på shaker så får du massvis med fina och härliga exempel.

Knoppbrädor finns så klart hos många tillverkare och återförsäljare men det vi tyckte var fint här var den frästa kanten och att knoppen inte sitter centrerad. Det gör att man ser mer av knoppbrädan även när man hänger saker på den. En minimöbel som tillför mycket i all sin enkelhet! Få ordning i köket samtidigt som det blir en hemtrevlig känsla när kökshanddukar, grytlappar och diverse köksredskap får sina egna krokar. Och i sovrummet passar den perfekt för att enkelt kunna hänga upp morgonrock, kimono, nattlinne och andra kläder. Väldigt fint tycker vi!

Rulla till toppen
Hur kan vi hjälpa dig?

Vi återkommer med svar så snart vi har möjlighet, oftast inom 24 timmar.