fbpx

God morgon! Har du sett våra andra inlägg om färgsättningsmetoder? Vi har visat hur man kan använda en inspirationsbild och hur man kan använda nyanser. Här kommer vi istället använda en viss kulör.

Att kombinera färger baserat på kulör är vanligt och brukar kallas att man inreder ton i ton. För att sätta ihop en färgskala väljer du först en kulör som du trivs med. Det kan vara blå, orange, rosa, gulgrön osv. Därefter fyller du på med olika nyanser av din valda kulör. De färger som du använder finns alltså på samma färgtriangel. Eftersom kulören är gemensam kommer färgerna fungera ihop. Vi tar ett exempel så blir det förhoppningsvis tydligare 😊

Vi säger att du trivs med den gröna färgskalan och att du vill gå åt det varmare gula hållet. Då kan vi till exempel titta på kulören G50Y,  en grön kulör som är 50% lik gul. Genom att använda olika nyanser av kulören kan du skapa en inredning som håller ihop, men som upplevs dynamisk – om du använder möjligheterna som kulörens alla nyanser ger dig.

Som du ser nedan kan du hitta ljusa, mörka, dova och kulörta nyanser av samma kulör.

Alla färgprover har efternamnet G50Y – alltså samma kulör. När vi plockat fram några färgprover som har samma kulör men olika nyanser, så är det lättare att hitta produkter som följer färgskalan. Ett vardagsrum inrett ton-i-ton utifrån färgskalan skulle kunna se ut så här. Som ett exempel 😊

Genom att jag har färgskalan framför mig när jag letar produkter så blir det enkelt att se vad som passar och vad som inte passar. Eftersom jag på förhand har bestämt mig för gulgrön så kan jag enkelt bortse från alla produkter som går åt det blågröna hållet osv.

Om du istället vill ha en inredning som utgår från kulören R70B blir inredningen blå. På samma sätt som ovan börjar vi med att plocka fram olika nyanser av den kulör som vi valt. Nyanserna kan med fördel varieras mellan att vara ljusa, mörka, kulörta och dova.

Du att vi fått en inredning som är tydligt grön i det första exemplet och tydligt blå i det andra. Självklart går det att använda vilken kulör som helst.

Här är ett nästan likadant förslag men i olika nyanser av rött.

Gör så här om du vill skapa en inredning som bygger på en kulör, där inredningen går ton i ton:

  • Välj  en kulör som du gillar
  • plocka fram några olika nyanser av kulören (ljusa, mörka osv).
  • Att ha färgprover tillgängliga gör det lättare att jämföra, hitta rätt produkter och att följa din plan, vare sig du handlar digitalt eller i butik.

Att en inredning bygger på en viss kulör betyder naturligtvis inte att allting måste vara matchat precis exakt, det vore orimligt och i det närmaste omöjligt. Fokusera på att få till helhetsintrycket. Genom att bestämma dig för gulgrön kan du enkelt välja bort allt som är blågrönt osv. Kom också ihåg att det ofta blir fint att lägga till en extra kulör som accent. Du måste inte ha allt i en och samma kulör (naturligtvis)🌿

Rulla till toppen
Hur kan vi hjälpa dig?

Vi återkommer med svar så snart vi har möjlighet, oftast inom 24 timmar.