fbpx

Skiffer - ett naturmaterial

Idag vill vi slå ett slag för att tänka hållbart i förhållande till materialval. Hållbarhet kan naturligtvis handla om transporter, produktionsmetoder och dess konsekvenser och vilka möjligheter till återvinning som finns. Det kan också handla om att försöka dra ner konsumtion till ett minimum. För att det ska vara rimligt och bli enklare blir materialval avgörande. Ett äkta material som upplevs genuint kan vara dyrare i inköp men lönar sig ofta i längden eftersom naturmaterial håller stilen och åldras med värdighet.

Skiffer är ett material som finns naturligt i Sverige vilket gör att transporterna blir kortare än för säg, marmor från Italien. Det har inte heller samma miljöpåverkan som t ex betongplattor. Nu ska vi kika på några exempel från Nordskiffer. Foton från Minera Skifer.

Oppdal antikborstad från Nordskiffer är en tålig och användbar skiffer. Det är den du ser på första bilden. Vi ser att antikbortsningen framhäver de naturliga färgskiftningarna och ger en behaglig struktur – lika fint nu som om 15 år tror vi!  Skiffergolvet kan du lägga i badrum, kök, hall men även på uteplats i olika utföranden. Det tål också hårt slitage i offentlig miljö. Skifferplattor på golv eller väggbeklädnad av skiffer används på museum, centralstationer, hotell och i utemiljö. 

Hur ser då skiffer ut på en husfasad? Ett vackert exempel hittar vi Västerås där vi ser takskiffersorten Lugano lagd i särdragen dubbeltäckning.

Eftersom skiffer är ett naturmaterial blir alla fasader unika och den grön/grå färgen ger byggnaden en alldeles egen karaktär. Färgen kan uppfattas som mer grå eller grön beroende ljus och färgsättning i den omgivande naturen vilket ger en livfull känsla i materialet.

En annan fördel är att skiffer ger en tålig fasad som klarar utsatta lägen med starka vindar och salta havsstänk. Något som är fantastiskt, ut över det tilltalande utseendet är att Lugano finns med i Husproduktportalen och är ett godkänt material för Svanenmärkta byggnader, har A i Sunda Hus och rekommenderas av Byggvarubedömningen🌿

Så snyggt med det roströda och gröngrå tonerna 👌

Så självklart –  det mest hållbara och minst miljöpåverkan uppnår vi genom att inte kommunicera alls, eller inte bygga alls. Men det är kanske inte helt realistiskt? Det vi KAN göra däremot. Är att tänka smart när vi väljer material och inredning. Vi behöver INTE följa alla senaste trenderna. Vi kan istället tänka långsiktigt och bygga hus, välja material och inredningar som vi kan trivas med under lång tid! Slit och släng är förbi (hoppas vi).

Rulla till toppen
Hur kan vi hjälpa dig?

Vi återkommer med svar så snart vi har möjlighet, oftast inom 24 timmar.