fbpx

Varma och kalla färger

Vad är egentligen en varm och kall färg?

Det här med varma och kalla färger är något som är väldigt viktigt. I en inredning – tycker vi – att man bör sträva efter att ha sina största färgområden varma och att komplettera och göra inredningen levande med mindre detaljer och accenter i kallare toner. Att vara i ett rum som t ex är målat i en kall nyans är helt enkelt inte trevligt hur snyggt det än må vara. Färg påverkar oss och väcker känslor och hur vi känner är viktigt på riktigt.

Okej. Vad är då en varm och kall färg?

Om du har läst vårt inlägg om NCS-koder så vet du att färghjulet visar olika kulörer, NCS-kodens efternamn.

Du vet säkert också att gul räknas som en varm färg och blå som en kall. Det finns dock varma och kalla kulörer av alla fyra grundfärgerna.

I bilden till vänster så ser du att färger bara är varma och kalla i förhållande till varandra. Vi tar gul som första exempel. Rakt upp har vi en neutral gul färg. När vi går mot det röda hållet så blir den gula kulören varmare. Går vi stället åt det gröna hållet blir den gula kulören kallare. Gröngul uppfattas alltså som kallare än orange.

På samma sätt ser du röd. Om du utgår från den neutralt klarröda och går mot gul så får du varmare kulörer än om du går mot blå.

Här ser du ett exempel på fyra röda kulörer

Rad 1 har kulör Y10R och är varm. Rad 2 har kulör R och är neutral. Rad 3 är R10B och är kall och den sista raden är R20B och den kallaste. Som du ser spelar nyansen ingen roll utan det är kulörens placering i färghjulet som är avgörande.

Vi tar ett till exempel med tre blå kulörer.

Rad 1 har kulör B50G och är neutral. Rad 2 har kulör B30G och är kallare. Sista raden är B10G och kallast i exemplet. 

Hade vi valt att visa blå kulörer som har likhet med röd hade alla dessa uppfattas som varmare än de blågröna – så länge de inte slår över och uppfattas som lila eller rosa. Då blir det kallt igen.

Ja, det är inte helt enkelt det här men utbildning och övning ger färdighet. Kom ihåg – varmt på stora ytor och kallt på mindre. Och det finns varmt och kallt i alla färgområden.

Ha en fin dag och har du frågor? Då hittar du oss enkelt ett mejl eller telefonsamtal bort.

Rulla till toppen
Hur kan vi hjälpa dig?

Vi återkommer med svar så snart vi har möjlighet, oftast inom 24 timmar.