fbpx

Färg och NCS systemet

Visste du att NCS-systemet bara beskriver hur en färg ser ut?

Färg är något av det roligaste att lära sig mer om för när man knäckt koden uppstår häftiga möjligheter. Vi som är intresserade av inredning har ofta ett väl utvecklat färgseende och kanske rent intuitivt kan se vilka färger som blir fina tillsammans. Det finns absolut ingen motsättning mellan teoretisk kunskap och vad vi känner. Ofta känner vi nämligen helt rätt men kanske inte kan förklara varför. Med teori kan du enkelt berätta för kunden eller dina samarbetspartners varför ditt förslag är bra och inte bara en åsikt. 

När vi pratar färg finns många olika begrepp och system. Man kan t ex ange färger i HEX, RGB, SMYK eller det som är vanligast inom Inredning; NCS. NCS är den här lite luriga koden som står på färgburken och som för den oinvigde framstår som väldigt hemlighetsfull, t ex S 6020-Y20R.

Så vad betyder koden egentligen?

NCS-koden talar om för oss hur färgen ser ut – men säger ingenting om hur den blandas. Koden är bara en beskrivning av färgens visuella egenskaper. 

När man ska lära sig NCS tycker att det är lättast att tänka på koden som ett för och ett efternamn, i det här exemplet, S 6020-Y20R, är alltså 6020 förnamnet och Y20R efternamnet. Kodens förnamn talar om vilken nyans färgen har medan efternamnet talar om vilken kulör det handlar om. 

Men vad är då en nyans och vad är en kulör?

Enkelt förklarat kan man säga att kulören är det vi ser som gul, grön, röd, blå, rosa, lila, orange osv. Kulörer som brukar presenteras i ett färghjul där man tydligt kan se hur den gula kulören Y stegvis går från gul till att bli mer och mer orange tills den tillslut slår över i helt röd. Åt andra hållet går den gula färgen istället mot grön

Invid varje kulör i färgcirkeln så står en kod, t ex Y10R. Det är alltså NCS-kodens efternamn och koden beskriver färgens kulör. 

Y20R är alltså en gul färg som är 20% lik röd. Det betyder inte att den blandas 80% gul med 20% röd – bara att den ser ut att vara 20% lik röd. I nästa steg blir kulören 30% lik röd, i nästa 40 % osv. Är du med?

NCS-kodens efternamn talar alltid om var vi hittar färgen i färgcirkeln och hur lik den är grundfärgerna gul, grön, blå och röd.

Så vad är då en nyans?

En nyans är ett begrepp som beskriver om kulören är ljus eller mörk, blek eller stark. Nyansen beskrivs i kodens förnamn.

 

En viss kulör kan ha många olika nyanser eftersom nyansen består av en blandning av ren kulör, svart och vitt. Det brukar åskådliggöras i en tringel där man hittar den rena kulören i ena hörnet, vit det andra och svart i det tredje. I exemplet till höger ser du alltså att vi har en gul kulör som varken är lik grön eller röd. Alltså kulören Y som är helt gul.

När vi flyttar blicken mot W blir den gula kulören mer och mer lik vit. Åt S blir den gula kulören mer och mer lik svart, eller hur?

En nyans är alltså en viss blandning av kulör, vit och svart. Hur blandningen ser ut beskrivs i NCS-kodens förnamn. I vårt exempel hade vi ju koden S 6020-Y20R. Vad betyder då 6020?

De två första siffrorna i koden talar om hur lik svart nyansen är. I vårt exempel är den gula kulören alltså 60% lik svart – en mörk nyans. De sista siffrorna talar om hur lik nyansen är den rena kulören, alltså 20 % i vårt exempel. Eftersom 60+20 är 80 så vet vi att nyansen är 20 % lik vit. Vitheten måste man alltid räkna ut. Tillsammans ska kulör, svart och vit bli 100.

Sen har ju koden också ett S som du ser. Det betyder att färgen ingår i NCS-systemets standardfärger och är en av färgerna som du kan se på färgprover hos handlaren. Det som är bra att känna till är att det går alldeles utmärkt att fråga efter en annan färg. Du kan t ex få med dig hem en färgburk med koden 6122-Y23R. Den ser alltså nästan likadan ut som exemplet ovan men är 1 % mer lik svart, 2% mer lik gul och 3 % mer lik röd.

Kom ihåg att koden bara beskriver hur färgen ser ut – inte hur den blandas 🙂

Rulla till toppen
Hur kan vi hjälpa dig?

Vi återkommer med svar så snart vi har möjlighet, oftast inom 24 timmar.