Hjälp att möblera och inreda en hel bostad
Okej! Att rita planritningar för hand är inte direkt det roligaste man kan hålla på med. Det tar tid. Man måste vara extremt noggrann. Man måste börja om om det blir fel. Jaa… här vinner det digitala arbetssättet helt enkelt med hästlängder. Därför lägger vi inte så mycket tid och kraft på detta i utbildningen. Du lär dig hur man gör (ifall du någon gång skulle behöva) du får testa att rita en hel villa och två mindre rum. Thats it. Sen kör vi digitalt istället.
Att rita en planritning handlar inte bara om att “rita rätt”. Det är också ett bra tillfälle att testa att sätta samman ett inredningsförslag där allting måste ha rätt storlek i förhållande till den yta som ska möbleras och inredas. I lektionen innan har du lärt dig allt om passageytor och betjäningsytor och får här möjlighet att testa att ta hänsyn till detta i din planering av bostaden.
Ska vi kolla på ett fint exempel som vi fick in nu under veckan?
Det är vår duktiga student Ulrica som tagit sig an uppgiften att rita en bostad i skala och att välja inredning till samtliga rum. Möblerna är inritade på ritningen och har rätt mått. På så sätt kan både inredare och kund vara säkra på att inredningen upplevs lagom stor, när den väl är på plats.
Allting upplevs större i en privatbostad, än i en luftig möbelbutik med högt i tak och stora ytor. När det handlar om större investeringar eller arbete mot kund kan man inte lita på ögonmåttet utan måste testa möbleringen i skala.
Ritningen visar tydligt att möblerna ser ut att vara lagom stora i förhållande till tillgängliga ytor och det kommer gå lätt att röra sig förbi t ex soffgrupp och runt matbord. Det går att öppna alla dörrar utan att de tar i någon möbel, även om det blir trångt på sina ställen.
Som du ser ritas bara möblerna in på ritningen, inget av inredningsdetaljerna.
Det är vanligt att man ritar ut symboler för belysning på planritningen – men det kommer i lektionen efter denna, så här finns det inte med 🤗
I uppgiften som Ulrica har arbetat med finns instruktioner att ta hänsyn till. Dels information om den fiktiva familjen som ska bo i bostaden men också önskemål om stil.
Vi kikar vad Uricas förslag består av för konkreta produkter:
Vardagsrummet är möblerat med en tresittssoffa, det ser vi på ritningen. I produktplanschen ser vi den exakta soffan som Ulrica föreslår. Vi ser också att hon tänker sig två fåtöljer i skinn och ett fyrkantigt bord i sten. Möbleringen binds samman av mattan. Det ser vi också på ritningen. Inredningsdetaljerna ser vi inte – precis som det ska vara. Däremot ser vi på planschen att allting ser supersnyggt ut tillsammans och att stil och känsla följer kundens önskemål.
I köksdelen ser vi på ritningen att Ulrica tänker sig en nästan fyrkantig matta, runt bord och fyra stolar. I planschen ser vi bilder på de möbler som hon föreslår. Y-stolen i mörkblå och snörad sits är ju to die för. Så fin! Här ser vi också ett bra exempel på att inredning blir som bäst när det inte är fööör matchy-matchy. Inom samma ram men ändå inte precis exakt. Vi älskar det!
Föräldrarnas sovrum. Snyggt! Mjukt och fint men ändå karaktär!
Samma med pojkrummen. De hänger fint ihop med bostaden i övrigt, och med varandra, men det finns ändå variation och individualitet. Tilltalar både ungdomar och föräldrar tror vi.
Ett hemmakontor och ett litet extra arbete med förslag till badrummet. Omtänksamt och extra plus naturligtvis. Jaa hade inte detta gett en nöjd kund så vet inte vi!!
Vi är ju så klart världens malligaste utbildningsaktör som får in arbete efter arbete som håller sälj-kvalitet! Våra elever är verkligen grymma!!
Behöver ditt företag en praktikant eller nyanställa? Hör av dig till oss så ska vi försöka förmedla kontakt till de studenter som befinner sig i rätt geografiska område. Det gäller naturligtvis också om du är en privatperson i behov av inredningstjänster.
Just det här arbetet är alltså från Ulrica som befinner sig i Skåne.
Vi ser fram emot att höra från dig!