fbpx

Inredningsstilar - Minimalism

Minimalism

Om vi söker efter bilder på minimalistisk inredning hittar vi inredningar som ser olika ut, men som ändå har tydliga gemensamma drag. Vad är det egentligen som gör att vi kan se på bilderna här nedanför och direkt identifiera att det handlar om en minimalistisk inredning?

Om vi tittar närmare och försöker analysera vad som binder ihop stilen Minimalism så ser vi till exempel att:

 • Den minimalistiska stilen handlar om att skapa starkast möjliga uttryck med så få material, möbler och detaljer som möjligt
 • Minimalismen fokuserar på avskalad enkelhet och raka linjer
 • Formerna är rena och tydliga
 • Uttrycket ”Less is more” symboliserar stilens grundidé. 

Om vi blir ännu mer konkreta så ser vi att en minimalistisk inredning byggs upp av ett antal stilnycklar:

 • Släta och målade väggar
  Inte tapeter och absolut inte några mönster

 • Dämpade färger som är matta
  Vitt och beige är vanligast men grått förekommer också

 • Dold belysning och/eller formstarka armature
  Geometriska och rena skulpturala former är vanligt

 • Materialen är äkta och har olika textur
  Trä, betong, sten, läder, glas, ull och linne

 • Sparsam möblering där varje möbel har tydlig form
  Fokus är på rummets huvudsakliga funktion och i övrigt en luftig avskalad känsla

 • Få men noggrant utvalda detaljer
  Eftersom miljön är så avskalad bildar varje föremål ett tydligt blickfång.
  Det ställer höga krav på varje föremåls färg och form.

För att den minimalistiska stilen ska fungera i vardagen är förvaringsutrymmen viktigt. Det gäller att kunna stoppa undan alla vardagsföremål och att det är enkelt att ta fram dem just när de ska användas. Skåp och garderober ska vara så dolda som möjlig, gärna vara inbyggda och gå hela vägen från vägg till tak.  

Eftersom möbleringen är så sparsam blir varje enskilt föremål viktigt. Form och färg blir extremt synlig och det är viktigt att allt känns rätt och balanserat för att helheten ska fungera.

Man kan så klart använda den minimalistiska stilen överallt men den gör sig bäst i bostäder och miljöer med hög arkitektonisk kvalitet, bostäder som är vackra i sig själva. Det avskalade och luftiga gör själva bostaden exponerad och kan tendera att lyfta fram skavanker som en annan mer rörlig stil enkelt hade dolt.

Blickfången är extra viktiga. De kan antingen följa den minimalistiska stilen eller utgöra en medveten kontrast. På samma sätt kan du tänka med färger. Ofta är det fint att hålla ihop färgskalan och jobba med en enda kulör (tex beige) för att förstärka det minimalistiska intrycket, men på rätt ställe kan en kraftig accentfärg verkligen ge ett lyft.

När det gäller stilar och inredning finns så klart inga definitiva svar, absoluta rätt eller fel. Gränserna är flytande och det finns många möbler, färger, detaljer som passar i flera olika stilar. 

Fåtöljen i exemplet ovan kan till exempel mycket väl vara representativ även för en modern inredningsstil, vasen skulle kunna fungera i en bohemisk inredning och den lilla kannan i retro.

Det är när vi sätter samman flera stilnycklar som stilen skapas.

I morgon tänkte vi försöka beskriva ytterligare en stil, den klassiska. Vad har den för stilnycklar mån tro? Häng med i morgon så kikar vi! 🌿

Rulla till toppen
Hur kan vi hjälpa dig?

Vi återkommer med svar så snart vi har möjlighet, oftast inom 24 timmar.