fbpx

Inredningsstilar - Den eklektiska stilen

En levande kreativ mix

I vår lilla miniserie om inredningsstilar har vi hitintills kolla på den avskalade minimalismen, den eleganta klassiska stilen och den luftiga skandinaviska stilen. 

För dig som vill inreda mer maximalistiskt, blanda nytt och gammalt, ha förvaringen synlig, använda alla dina älsklingsgrejer, blanda färger, former och stilar kommer nu en inredningsexplosion i form av den lite modigt personliga stilen ✨

Vi börjar som vanligt med att kika på några bildexempel och funderar över vad det är som gör att vi kan se på bilderna här nedanför och se att det handlar om eklektisk inredning?

Lära sig skissa

Inredningarna här ovanför är olika på många sätt, men det finns också gemensamma nämnare som gör att vi identifierar stilen som eklektisk.

Så vilka är då de gemensamma nämnarna för den eklektiska stilen?

Inredningen i eklektiska stilar ser ofta ut att ha vuxit fram organiskt och spontant under lång tid. Man får känslan av ett kreativt och personligt hopplock där inredningen lever och förändras.

Ofta, men inte alltid, bygger inredningens färgsättning på nyanslika färger som balanserar genom att ha samma förhållande mellan svarthet, vithet och kulör. Väggarna kan vara vita med starka accenter på möbler och inredning, men vi ser vi också färgstarka väggar, dörrar, lister osv. Färg är viktigt!

Golven är ofta av trä, plankor eller parkett. Mattor är viktigt och ofta kan man se en blandning av orientaliska mattor, kelimer och riktigt långhåriga mattor. De kan vara enfärgade men är ofta mönstrade.

Blickfången är superviktiga och sätts samman på ett maximalistiskt sätt. Här gäller inte less is more utan MORE IS MORE. Fram med allt som är personligt och som du älskar. Konstiga udda föremål blandas med kända designklassiker eller loppisfynd.

Konst är viktigt och ofta täcks väggarna av stora asymmetriska kompositioner med verk i blandade stilar och storlekar. Det personliga uttrycket är viktigt och på samma sätt som för inredningen i övrigt ska det se ut som att tavlorna samlats under lång tid och att de kommer från olika tidsepoker.

Belysning är en annan viktig del i inredningen och här ser vi ofta en blandad kompott med den gemensamma nämnaren att belysningen tar för sig och är en viktig del i inredningen. Allt ifrån svart plåt till mönstrad textil och fransar kan fungera.


Om vi konkretiserar ytterligare får vi fram våra stilnycklar för den eklektiska inredningsstilen:

  • Målade, matta och enfärgade väggar

  • Nyanslik färgsättning – ofta starka kulörer

  • Varje föremål ska kännas personligt och inredningen ska se ut att ha vuxit fram över tid

  • Patina, personlighet och charm är viktigt

  • More is more!

  • Blandade mönster och texturer

  • Stora växter med kaxiga former

  • Konst i blandade stilar och från olika epoker

  • Öppen förvaring med böcker och personligt sammansatta blickfång.

Att tänka på när man skapar en eklektisk inredning:

En eklektisk interiör kan ofta beskrivas som lekfull med stark personlighet. Nyckeln är friheten att blanda olika stilar så att ett helt nytt intryck uppstår. Stilen brukar utgå från att man tar idéer från en mängd olika trender, stilar och olika tidsperioder och slår samman till något nytt och personligt. 

Den eklektiska stilen är både lätt och svår att få till. För att få till ett harmoniskt hem i en eklektisk inredning krävs ofta att inredningen byggs upp över tid och att man väljer att köpa möbler och föremål som man älskar och vill leva med under lång tid. Här måste man våga lita på sitt hjärta och det egna sinnet för estetik.

En eklektisk inredning kräver också tid och engagemang eftersom man måste scanna secondhandmarknaden regelbundet över tid för att hitta godbitarna. Det blir sällan bra att bara blanda samtida inredning eftersom den eklektiska stilen kräver föremål med karaktär, personlighet och patina.

En lyckad eklektisk inredning bygger på att man använder många olika mönsterbilder, kulörer och texturer. Eftersom blandningen blir vild och härlig behövs ändå något som håller ihop den röda tråden. Ofta är det färgsättningen som får stå för detta. Vanligt är trägolv och enfärgade väggar som bildar en bra bas för allting annat. Det är också vanligt att färgsättningen bygger på nyanslika toner, som harmonierar med varandra eftersom de har samma förhållande mellan vithet, svarthet och kulör.

En superhärlig och levande stil för dig som litar på fingertoppskänslan och som har mod!

Rulla till toppen
Hur kan vi hjälpa dig?

Vi återkommer med svar så snart vi har möjlighet, oftast inom 24 timmar.