fbpx

Sex boktips

Ibland kan man tänka – eller få höra – att inredning bara är ytligt. Att det bara handlar om utseende och fåfänga. Det håller vi inte med om! Människor har en förmåga att uttrycka sig på många olika sätt. Vi kan använda ord, kroppsspråk, ansiktsmimik. Men vi kan också använda kläder, frisyrer, smink, arkitektur och inredning. 

Vi kan klä oss för att göra oss lite mer osynliga och vi kan klä oss för att ta plats. Vi kan inreda stillsamt och sobert för att förmedla lugn och eftertanke eller wild and crazy och signalera energi och mod. Vi läser och tolkar alltid det vi ser omkring oss. Det betyder att en bohemisk inredning tolkas på ett sätt och en strikt minimalistisk på ett annat.

Samtidigt som vi signalerar på individnivå så kan man också zooma ut och spana på grupp- och samhällsnivå. Då händer det grejer! Ofta är det svårt att analysera sin egen samtid men lättare och titta bakåt. Det vi ser om vi tittar bakåt är att olika sätt att leva, viktiga samhällshändelser och olika ideal och strömningar kommer till fysiskt konkreta uttryck genom form och design. 

Vi kan till exempel uppmärksamma att barocken (1600-talet) var en orolig tid fylld av krig och maktkamp. Fysiskt har det gett sig till uttryckt genom pompösa, voluminösa och dominanta former som utstrålar makt och rikedom. Bara lite senare, runt 1750, svängde pendeln. Det blev lugnare, färre krig och stort fokus på vetenskap och filosofiska samtal under det som kommit att kallas för frihetstiden. I arkitektur och inredning speglar sig de nya värderingarna i intimare byggnader, mindre volymer, mjukare möbler, ljusare färger och sirligare mönster. Just det. Det vi kallar rokoko. 

Vi kan se på 30-talsandan med sin starka framtidstro och tron på maskinen som den nya religionen. Bostaden skulle vara enkel att underhålla,  funktionell och bidra till hälsa. En bostadsmaskin! I arkitekturen ser vi släta ytor som är lätta att städa. Smala hus med fönster åt två håll ger möjlighet att vädra genom korsdrag osv.

Vad betyder det? Det betyder att den som bor i en sådan modern lägenhet kan signalera att den har råd, att den är upplyst om den nya tidens ideal och har haft förmåga att ge sig själv bästa förutsättningar, medan den som bor kvar i den omoderna 1880-tals bostaden framstår som efter och omodern. 

Lite senare slog pendeln åt andra hållet. 1960- och 70-talets ambition att bygga mycket och snabbt (för att lösa en gigantisk bostadskris) hade lett till att många gamla bostäder hade rivits. Under 1980-talet kommer därför nostalgin som ett brev på posten. Längtan efter det gamla och trygga ger nybyggd herrgårdsarkitektur, köksinredningar med spegeldörrar (i sprutlackerad mdf visserligen) osv. Genom våra val uttrycker vi våra ideal och vår längtan.

Okej! Tycker du sånt här är lika intressant som oss så har vi några boktips till dig som vill läsa mer! 

Kanske inte direkt en lättsmält mysbok men späckad med intressant fakta från början till slut. Länk till boken hittar du här

Svensk bostadsarkitektur

Författare: Ola Nylander

Svensk bostadsstandard var år 1900 sämst i Europa. Några decennier senare, i slutet av 1960-talet, byggdes det i Sverige flest bostäder i världen, per invånare. I dag särskiljer sig det svenska bostadsbyggandet genom att ha högst produktionskostnader inom EU, och samtidigt som trångboddheten återigen ökar är vinsterna inom bostadsbyggandet rekordstora. 

Svensk bostadsarkitektur – utveckling från 1800-tal till 2000-tal handlar om hur politik, ekonomi och social ingenjörskonst har påverkat bostadens utveckling. 

Länk till boken hittar du här

På Gysinges egen hemsida hittar du många fler favoriter. Direkt till bokavdelningen kommer du genom att klicka här.

Stora boken om byggnadsvård

Författare: Göran Gudmundsson

De senaste årens renoveringsboom har inspirerat många till att kavla upp ärmarna och börja jobba med sitt eget hus eller lägenhet.

Byggnadsantikvarien Göran Gudmundsson skriver kunnigt och passionerat om invändig och utvändig renovering. Här får du svar på allt du behöver veta, från grund till skorsten. Och hjälp att tänka. Både när det gäller byggnadsteknik och material, men även hur du löser krav på kök och badrum utan att den genuina känslan förstörs.

Göran Gudmundssons devis är att du ska kunna ”flytta in, utan att själen flyttar ut”. Idén är att renovera varsamt och återskapa husets ursprungliga charm och kvaliteter med hjälp av traditionella beprövade tekniker och material utan att behöva ge avkall på moderna krav och komfort. 

Vi hittar inte Den svenska staden hos någon av de stora bokhandlarna just nu, men begagnade exemplar finns att få tag på ser vi. 

Den svenska staden

Författare Hall och Dunér, red.

Hall och Dunér har gett ut flera bra böcker som vi gillar. Just den här beskriver hur våra städer skapats efter samhällets intressen, förutsättningarna på platsen, viljan att få en representativ eller fungerande miljö.

Boken ger också en fördjupad bakgrund till sådant som man kanske kan fundera över. Varför är trähusen i centrum av småstaden ljusa i färgen medan andra är röda och i ohyvlat virke? Hur kommer det sig att vissa stadsparker har så många exotiska växter medan en annan är så gott som utan? Svaren på sådana frågor och många andra finns i boken där text och bilder berättar historien om landsortens städer fram till det senaste sekelskiftet.

En superfin bok om skandinavisk design. Den hittar du t ex här

Modern Scandinavian Design 

Författare: Charlotte FiellPeter FiellMagnus Englund. Boken är indelad i teman med t ex arkitektur, möbler, belysning, glaskonst, textil osv och visar exempel på design från Sverige, Finland, Norge och Danmark.
 
Texten är på engelska visserligen, men vi måste ändå säga att det är en snygg, härlig och informativ bok att bläddra i.
 

Finns inte i nytryck men leta på biblioteket 🙂

Hemmet – Boende och trivsel sett i historiens ljus

Författare Witold Rybczynski

Ja, den här kanske inte ser så kul ut?! Men låt inte skenet lura dig. Boken är superintressant om man vill läsa om bostäder från 1500-talet och framåt med fokus på “vanliga människor” i olika delar av Europa.

Boken hittar du till exempel här

Effektiv visuell kommunikation

Författare Bo Bergström Carlsson

Ett måste för dig som är intresserad av att djupdyka bland teorier och fakta omkring effektiva visuella presentationer. Att hoppa över för dig som tycker det räcker med grunderna 🙂

Ja, vi hade kunnat hålla på för evigt men nu hinner vi inte mer den här gången. Sex tips blev det i alla fall! 

Kom ihåg att utnyttja biblioteket! En gåva till alla som älskar att bläddra i böcker för kunskap och inspiration. Hyllmeter efter hyllmeter att läsa om arkitektur, konst, inredning, formgivare, grafisk design osv osv. Gratis. Vi rekommenderar varmt. Kunskap är makt och god design är ingen slump. Ju mer vi vet och förstår desto fler medvetna beslut kan vi fatta 🍀

Rulla till toppen
Hur kan vi hjälpa dig?

Vi återkommer med svar så snart vi har möjlighet, oftast inom 24 timmar.